Sectie Artistique et Littéraire

Dhr. Jean-Philippe ALTENLOH
Voorzitter van de Artiesten

Geachte bezoeker,

‘Nóg meer ziel’, beter kunnen we de aanwezigheid van een honderdtal artiesten en kunstenaars binnen onze prestigieuze kring met 1400 leden niet omschrijven. De kring der ‘Gaulois’ in dit dorp der Galliërs.

Een historisch treffen uiteraard, maar binnen de wereld van de ‘cercles’ of kringen ook een uniek en origineel treffen. En bovendien een absolute win-winsituatie.  Deze combinatie is voor iedereen een bijzondere ervaring en voor de artiesten ook een aangenaam treffen met gelijkgestemden. Zonder natuurlijk de vele internationale diplomaten te vergeten, die gemeenschappelijke waarden nastreven en gezegend zijn met een open geest en een gezonde dosis nieuwsgierigheid.

Ik wens u een aangename reis door onze sectie, waar we in de zoektocht naar het mooie constant onze ogen en oren openhouden.

Het kantoor van de Section Artistique

Dhr. Jean-Philippe ALTENLOH – Voorzitter van de ‘Artistes’

Dhr. Christopher GERARD – Secretaris van de Prix littéraire du Gaulois

Dhr. Philippe COPPIETERS de GIBSON – Erevoorzitter van de ‘Artistes’ (2008 – 2010)

Dhr. Ferdinand PIRE – Erevoorzitter van de ‘Artistes’ (2011 – 2018)

Dhr. Jean-Philippe ALTENLOH

Voorzitter van de Artiesten

Dhr. Christopher GERARD

Secretaris van de Prix littéraire du Gaulois

Dhr. Philippe COPPIETERS de GIBSON

Erevoorzitter van de ‘Artistes’
(2008 – 2010)

Dhr. Ferdinand PIRE

Erevoorzitter van de ‘Artistes’
(2011 – 2018)

Monsieur Jean-Philippe ALTENLOH

Président des Artistes

Monsieur Christopher GERARD

Secrétaire du Prix littéraire du Gaulois

Monsieur Philippe COPPIETERS de GIBSON

Président honoraire des Artistes (2008 – 2010)

Monsieur Ferdinand PIRE

Président honoraire des Artistes (2011 – 2018)

Voorstelling

De Cercle Artistique et Littéraire werd opgericht in 1847 en vloeide na de Tweede Wereldoorlog samen met de Cercle Royal Gaulois. Hierdoor konden beide instituten vanaf dat moment hun intrek nemen in de majestueuze zalen die de Stad Brussel ter beschikking stelde op de site van Waux-Hall.

Vandaag telt de Section Artistique van de Cercle Royal Gaulois zo’n honderd leden (schilders, beeldhouwwerkers, muzikanten, schrijvers en grafische kunstenaars en komieken). Zij werken actief mee aan de organisatie van culturele activiteiten in de salons. Op die manier proberen we onze activiteiten mooi te laten aansluiten bij het enorm brede programma van de Cercle en dragen we bij tot de intellectuele uitstraling ervan.

Onze werking steunt op twee pijlers: enerzijds kansen bieden aan de brede waaier aan creatieve en uitvoerende talenten die zich in ons midden bevinden, en anderzijds onszelf openstellen voor het culturele leven in onze hoofdstad, ons land en Europa.

Voorbeelden genoeg van initiatieven die dit project aantonen. Dankzij individuele of collectieve tentoonstellingen kunnen beeldende kunstenaars uit onze kring hun werken aan de buitenwereld tonen, ook als ze ondertussen geen lid meer zijn. Tijdens de literaire initiatieven mogen we tal van grote namen uit de wereld van de Franstalige literatuur-, poëzie- en theaterwereld verwelkomen, en dankzij verschillende concerten kunnen we ons opwarmen voor of nagenieten van de betoverende sfeer van de internationale Koningin Elisabeth-wedstrijd. Met de ‘Gaulois de la biografie’-prijs huldigen we elke twee jaar een auteur die geselecteerd wordt door een jury van schrijvers en critici.  En ten slotte verzamelen we tijdens een jaarlijks gala muzikanten, komieken, schrijvers en componisten wier talenten samenkomen in een uitzonderlijke show.

Het hele jaar lang zijn er ook andere artistieke initiatieven (bezoeken aan tentoonstellingen of musea, cultuurreizen, verschillende concerten). Alles wordt maandelijks samengevat in een handig overzicht. De kwaliteit en het diverse karakter van deze initiatieven onderstrepen de eigenheid waarvoor de Cercle Royal Gaulois, Artistique et Littéraire zo bekendstaat.

Het meest recente nieuws uit de Section Artistique